Thursday, October 23, 2014

Recipe: Pumpkin Risotto with Chicken & Mushrooms


Autumn is here and America is bathed in pumpkins again: Halloween is coming.
Personally I don't celebrate Halloween, but that doesn't mean I don't like pumpkin.
In fact: I love pumpkin! Don't you?
So every autumn I buy at least one pumpkin to cook and bake with.
This year I made a delicious pumpkin risotto.
Now I know risotto sounds difficult, when someone makes it at Masterchef it's always a big deal.
But let me tell you, it really isn't that hard to make. The hardest part is being patient enough.
Below you'll find the recipe for this delicious dish, with many pumpkin tips & trics.

Ingredients (for 4 persons)
1 pumpkin
300 grams risotto rice (I used risotto rice with some mushroom mixed in it)
1,2 L chickenstock (1,2 L boiled water with two cubes of the stock)
1 large onion (diced)
1 tbsp. dried Italian herbs
300 grams chickenfilet
1 box of mushrooms
some grated cheese
4 tbsp. Olive oil
50 gr. butter
pepper & salt


Pumpkin
Before we start, let me tell you that preparing a pumpkin is not easy peasy. It takes some hard work and sharp knives. So please be careful!
Also, don't use a cheese slicer to take of the skin of the pumpkin. I did this a few years ago and I can still see the scar...
1. cut the pumpkin in 4-8 pieces, remove the seeds from the inside and carefully remove the skin. It's best to do this with a small kitchen knife and to cut with the blade away from you


2. Preheat the oven to 170°C
3. Dice the pumpkin into cubes of about 2 cm (a little smaller than an inch)
4. Lay the cubes on an oventray covered with bakingpaper
5. Spread 3 tablespoons olive oil over the cubes, make sure all cubes are fully covered with it. Even though it's a bit messy, it's best to do this with you hands
6. Spread the Italian herbs and add salt & pepper
7. Bake in the oven for about 20 minutes.

Risotto
1. Prepare the chicken stock (2 stock cubes with 1,2 L water)
2. Bake the diced onion in a pan with the rest of the oil and butter for about 8 minutes
3. Add the risotto rice and stir untill all grains are shiny
4. Add a bit of the stock to the rice and onions. Keep stirring it and wait untill all the liquid is absorbed by the rice
5. Add some more stock and repeat point 4 untill all stock is used. (during this time you could prepare the chicken and mushrooms, see below)
6. Taste if the risotto is done. It should not have a hard bit in the centre. If so, cook some water and keep adding it in small portions untill the rice is good
7. Add some grated cheese to the rice and stir a bit.

Chicken & mushrooms
Simply bake the chicken (cut into smaller pieces) and mushrooms (sliced) in a seperate pan.

In the end, when everything is done you put the risotto on a plate and add the pumpkin, chicken and mushrooms.
To finish it off, add some grated cheese on top of it.

Enjoy your meal!
I hope you liked this recipe. If you have any questions, feel free to ask them in the comments or send me an email.

___________________________________________________

Het is alweer herfst en heel Amerika is bedolven onder de pompoenen: Halloween komt eraan.
Persoonlijk vier ik geen Halloween, maar dat betekent niet dat ik dan ook niks met pompoenen heb.
Ik vind pompoen namelijk heerlijk! Jij ook?
Dus elke herfst koop ik in ieder geval 1 pompoen om mee te koken en bakken.
Dit jaar maakte ik een heerlijke pompoenrisottoe.
Ik weet het, risotto klinkt heel moeilijk. Als iemand het bij Masterchef maakt is het altijd een big deal.
Maar laat me je vertellen, zo moeilijk is het helemaal niet. Het lastigste is dat je geduld moet hebben.
Dus hier het recept voor dit heerlijke gerecht, met een aantal tips & trics voor de pompoen.

Ingredienten (voor 4 personen)
1 pompoen
300 gram risottorijst (ik gebruikte risotto waar al wat champignons in zaten)
1,2 L kippenbouillon (1,2 L kokend water met 2 blokjes bouillon)
1 grote ui (in stukjes gesneden)
1 tl. gedroogde Italiaanse kruiden
300 gram kipfilet
1 doosje champignons
wat geraspte kaas
4 tl. olijfolie
50 gr. boter
peper & zout

Pompoen
Voor we beginnen vertel ik je vast dat een pompoen klaarmaken geen eitje is. Het is best ff flink werken en je gebruikt scherpe messen. Dus doe voorzichtig!
En ook, gebruik geen kaasschaaf om de schil van de pompoen te halen. Dat deed ik een aantal jaren geleden en ik kan 't litteken nog zien zitten...
1. Snij de pompoen in 4-8 stukken, verwijder de zaden aan de binnenkant en verwijder voorzichtig de schil. Het is het handigst om dit met een klein keukenmesje te doen en het mes van je af te gebruiken
2. Verwarm de oven voor op 170°C
3. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 2 cm
4. Leg de blokjes op een met bakpapier bedekte ovenplaat
5. Verdeel 3 eetlepels olijfolie over de blokjes en zorg dat de blokjes helemaal bedekt zijn. Al is het wat vies, het is het handigst als je dit met je handen doet
6. Verdeel de italiaanse kruiden hierover en voeg naar smaak zout & peper toe
7. Bak de pompoen in de oven voor ongeveer 20 minuten.

Risotto
1. Maak de kippenbouillon klaar (2 blokjes in 1,2 L water)
2. Bak de gesneden ui in een pan met de rest van de olie en boter voor ongeveer 8 minuten
3. Voeg de risottorijst toe en roer dit tot alle korrels glanzen
4. Voeg een scheut bouillon toe aan de rijst en ui. Blijf roeren en wacht tot al het vocht door de rijst is opgenomen
5. Voeg nog weer een scheut toe en herhaal punt 4 totdat alle bouillon gebruikt is. (gedurende dit punt kun je ook vast de kip en champignons bakken, zie hieronder)
6. Proef of de risotto klaar is. Het moet geen hard gedeelte in de korrel hebben. Als dit wel zo is, kook dan nog wat water en voeg dit in kleine hoeveelheden toe aan de rijst totdat deze goed is
7. Voeg tot slot wat geraspte kaas toe en roer dit even door.

Kip & champignons
Bak de kip (in blokjes gesneden) en de champignons (ook gesneden) in een aparte pan.

En als dit allemaal klaar is schep je wat risotto op een bord en voeg je de pompoen, kip en champignons toe.
Om het af te maken strooi je nog wat geraspte kaas over het gerecht.

En eet smakelijk maar!
Ik hoop dat je het een leuk recept vond. Als je nog vragen hebt, voel je vrij om ze in de comments te stellen of stuur me een mail.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like this blog? Sign up for the free JCLN Newsletter!

Pin It button on image hover