Thursday, February 20, 2014

Homemade: savory bread with ham and oregano


Have you ever baked bread yourself?
No, not with a prepared breadmix, but from the start. Adding flower, salt & yeast and knead. knead and knead.
If not, you really should do it some day. It's fun to do and to see the bread develop from sticky dough into something that almost looks professional!
Oh, and if you have done it before. Do it again, cause you know it's fun!
Last week I've made my very first savory bread together with my mom. Here's the recipe.





Ingredients

  • 500 gr flower
  • 10 gr salt
  • 20 gr yeast
  • 2,5 dl milk (roomtemperature)
  • 1 tsp sugar
  • 1 egg
  • 200 gr raw ham (cut in strips or squares)
  • 1 tsp dried oregano


Recipe
1. Dissolve the yeast in the milk and add the sugar.
2. Put the flower in a bowl, put the salt on edge and add the yeast solution in a hole in the middle.
3. Knead this for a bit, then add the egg. Knead for about 10 minutes, until a ball of dough forms. Leave this in the bowl and cover with a moist teatowel. Let the dough rise for 1 hour in a warm spot.

4. Knead the dough again strongly and add the ham and oregano. Knead till it is evenly distributed through the dough.









5. Divide the dough in 7 pieces, make balls and place them in a baking tray that is buttered and dusted with flower. Leave again for 1 hour in a warm spot covered with a moist teatowel.
6. Bake the bread for about 45 minutes at 200°C/6700°F.

7. When you take the bread out of the oven, take it out of the baking tray, immediately brush it with water or melted butter and let it rest on a rack

Enjoy!

____________________________________________________________________

Heb je ooit zelf brood gebakken?
Nee,  niet met z'n kant-en-klaar broodmix, maar helemaal vanaf het begin. Bloem, zout & gist toevoegen en dan kneden, kneden, kneden.
Heb je dat nog nooit gedaan? Dan moet je dat echt eens proberen. Het is erg leuk om het te zien groeien van plakkerig deeg naar iets dat er bijna professioneel uitziet!
En als je het al wel eerder hebt gedaan. Doe 't dan nog een keer, want je weet hoe leuk 't is.
Afgelopen week bakte ik mijn eerste hartige brood met m'n moeder samen. Hier is het recept.

Ingredienten

  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 20 gr gist
  • 2,5 dl lauwwarme melk
  • 1 tl suiker
  • 1 ei
  • 200 gr rauwe ham (in reepjes of vierkantjes gesneden)
  • 1 tl gedroogde oregano


Recept
1. Los de gist op in de melk en voeg daarna de suiker toe.
2. Doe de bloem in een kom, voeg aan de randen het zout toe en doe de gist-oplossing in een kuiltje in het midden.
3. Kneed dit een beetje en voeg dan het ei toe. Kneed dit voor ongeveer 10 minuten, tot er een bal van deeg vormt. Laat dit in de kom 1 uur rijzen met een vochtige theedoek eroverheen, zet de kom op een warme plek.
4. Kneed het deeg nogmaals krachtig en voeg de ham en oregano toe. Kneed tot het over het deeg verdeeld is.
5. Verdeel het deeg in 7 stukken, maak hier ballen van en leg deze in een beboterd en met meel bestoven bakblik. Laat weer 1 uur rijzen op een warme plaats met een vochtige theedoek eroverheen.
6. Bak het brood ongeveer 45 minuten bij 200°C.
7. Wanneer je het brood uit de oven haalt, haal het uit het bakblik, bestrijk het met water of gesmolten boter en laat rusten op een rek.

Geniet ervan! Eet smakelijk!

1 comment:

Rasa Varanauskaite said...

Nice! Will definitely try ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like this blog? Sign up for the free JCLN Newsletter!

Pin It button on image hover