Friday, March 29, 2013

Recipe: New York Cheesecake


Almost a week ago I've made this New York Cheesecake and today I'm sharing the recipe of this devine cake with you.
This cake is ofcourse great to make for a birthday or a party, but it's also a great cake to serve with Sunday afternoon tea!

Grocery list

  • 24 digestive cookies
  • 200 gr. butter, roomtemperature
  • 555 gr. cream cheese
  • 500 gr. ricotta
  • 300 gr. white caster sugar
  • 50 gr. flower
  • 1/2 tsp. cinnamon
  • 200 ml. crème fraîche
  • 2 tsp. vanilla aroma
  • 3 eggs
  • food processor
  • tin (24 cm)
  • baking paper


Instructions
1. Preheat the oven to 160°C (320°F). Crumble the cookies in your food processor and add cubes of the butter to it. Cover the bottom of your tin with baking paper and grease the sides with some butter. Put your crumbli mix in the tin and divide it over the bottom and the sides. The sides need to be about 4 cm high. Press the mix in the tin and bake it for 10 minutes.
2. Whip the cream cheese and ricotta smooth with a mixer in a bowl for 1 minute. Add the sugar, flower, cinnamon, crème fraîche and vanilla and mix again. Then add the eggs one by one and mix.
3. Pour the filling on the crumble bottom and bake the cake for 1 hour and 20 minutes just under the middle of your oven. Then turn the oven off and let the cake cool down in the oven for 2 hours and 30 minutes outside the oven to roomtemperature. To finish you cover the cake and put it in the fridge for at least 4 hours.

And the last step: Cut yourself a nice piece and enjoy it!

I hope you liked the recipe and I'd love to hear if you've made it yourself.


Don't want to miss out on anything from this blog? Sign up for the free JCLN newsletter!

__________________________________________________________


Bijna een week geleden maakte ik deze New York Cheesecake en vandaag deel ik met jullie het recept voor deze heerlijke taart.
Deze taart is natuurlijk om te maken voor een verjaardag of feestje, maar ook heerlijk om te serveren bij de zondagmiddag thee!

Boodschappenlijstje
  • 24 digestive koekjes
  • 200 gr. boter, kamertemperatuur
  • 555 gr. roomkaas (3 bakjes Philadelphia)
  • 500 gr. ricotta
  • 300 gr. witte basterdsuiker
  • 50 gr. bloem
  • 1/2 tl. kaneel
  • 200 ml. crème fraîche
  • 2 tl. vanille aroma
  • 3 eieren
  • Keukenmachine
  • Springvorm (24 cm)
  • bakpapier
Instructies
1. Verarm de oven voor op 160°C. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine en voeg de boter toe terwijl de machine draait. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter. Verdeel het koekmengsel over de bodem en maak een opstaande rand van 4 cm. Druk aan. Bak de bodem 10 minuten in de oven.
2. Klop de roomkaas en ricotta in een kom met een mixer in 1 minuut glad. Voeg de suiker, bloem, kaneel, crème fraîche en vanille aroma toe en mix glad. klop één voor één de eieren erdoor.
3. Schenk de vulling op de koekbodem en bak de taart ca. 1 uur en 20 minuten iets onder het midden van de oven. Zet de oven uit en laat de taart in de oven 2 uur afkoelen. Laat buiten de oven in nog 30 minuten afkoelen tot kamertemperatuur en zet afgedekt minimaal 4 uur in de koelkast.

En tot slot: snij er mooie puntjes uit en geniet lekker van de taart!

Ik hoop dat je het recept leuk vind en deel het als je de taart zelf gemaakt hebt.


Niks missen van wat hier op de blog gebeurt? Schrijf je dan in voor de gratis JCLN nieuwsbrief!

2 comments:

Mervi (tasselflower) said...

That looks absolutely yummy! Thanks for sharing the recipe. My bf makes cheesecakes in time to time, maybe next time he'll make this one. :)

Jacolien said...

Oooh! It's always good to have your own cake-baker!
Please share a picture when he made it, curious to see it!
Oh, and ofcourse enjoy eating it. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like this blog? Sign up for the free JCLN Newsletter!

Pin It button on image hover