Saturday, December 20, 2014

Not-Too-Much-Fuss Christmas Dinner 2014 (+ soup recipe)

(Background image from Mrs. Magic)

Every year both Christmas days (yes, in Holland we have 2 days of Christmas) are filled with family and eating. So the day before Christmas we have a Christmas dinner with my parents, my sister and her husband. Unfortunately my sister and her husband won't be there this year, they will be missed.
I've offered my parents to cook the dinner this year. It's not going to be very big and luxurious, because the days after we'll eat more than enough.
So I've designed a dinner that is easy to prepare and not too much food. But still special and appreciated.
Recently I bought an amazing cookbook. It's Dutch and translated the title is 'simply what a student eats in the evening'. A really fun cookbook with easy recipes that every student can make. It's made by foodblogger Leonie ter Veld who shares on her blog what she makes for dinner every day.
The book is in Dutch, but don't be sad. I asked Leonie permission to share a recipe and she said YES! More about that later.

Let me tell you what I've planned for Christmas dinner this year.
We'll start the dinner with a lovely soup made from spinach and avocado and that's the recipe I'll share below. I'm really curious how it will taste, but it sounds great.

Main course will be salmon in puff pastry with herb cheese (also from Leonie's cookbook), cooked rainbow carrots and an oven dish with potatoes and figs.
To finish the dish I'll make vanilla custard with apple slices, raisins and cinnamon in the oven. I think it's very Dutch. You can find the recipe here.

So now on the the recipe for the spinach avocado soup from Leonie's cookbook.

Ingredients (for 1 person)
1 red onion
1 clove of garlic
olive oil
150 grams washed fresh spinach
2 cubes vegetable stock
10 fresh mint leaves
1 avocado

Instructions
1. Cut the onion and garlic in small pieces and bake them with some olive oil.
2. Add the spinach
3. When the spinach has shrunken enough, add the stock cubes and 2 glasses of water
4. Add the mint leaves and let simmer for 10 minutes (don't cook it).
5. Cut the avocado in pieces and add to the soup
6. Blend the soup and you're ready!

I hope the Christmas dinner I planned will inspire you to make a special dinner that doesn't take too much effort to prepare.

I'm wishing you all a warm and relaxing Christmas.
I'll probably share some pictures from the dinner on Facebook and Twitter. See you soon!

Love,
Jacolien

___________________________________________________________

Elk jaar zijn beide kerstdagen gevuld met familie en eten. Dus op kerstavond vieren we kerst met het gezin en koken we ons eigen kerstdiner. Helaas zijn m'n zus en haar man er dit jaar niet bij, ze zullen worden gemist.
Ik heb m'n ouders aangeboden om een kerstdiner te koken dit jaar. Het wordt niet heel uitgebreid en luxe, want de dagen erna eten we al meer dan genoeg.
Ik heb dus een diner samengesteld dat makkelijk klaar te maken is en niet teveel eten is. Maar toch is het speciaal en zal het vast gewaardeerd worden.
Pas geleden kocht ik een super leuk kookboek. Het is het kookboek 'Gewoon wat een studentje 's avonds eet' van foodblogger Leonie ter Veld. Makkelijk recepten met verse ingredienten voor één persoon (perfect voor studenten dus). En bij elk recept staat of het Idiot Proof is, hoelang je ervoor nodig hebt, hoe duur het is, of het vegetarisch is en hoeveel afwas je ervan krijg. Geniaal toch?
Ik vroeg Leonie of ik een recept mocht delen met jullie en ze zei JA! Maar hierover later meer.

Ik zal eerst vertellen waar het kerstdiner dit jaar uit zal bestaan.
We beginnen met een heerlijk soepje van spinazie en avocado. Dit is ook het recept dat ik hieronder met jullie deel. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat smaken, maar 't klinkt al goed.
Als hoofdgerecht zal worden geserveerd: zalm in bladerdeeg met kruidenkaas (ook uit Leonie's kookboek), gekookte regenboog worteltjes en een ovengerecht van aardappels en vijgen.
Om alles mooi af te sluiten maak ik vanille vla met appel, rozijntjes en kaneel in de oven. Het recept hiervoor vindt je hier.

Maar nu door naar het recept voor de spinazie-avocado soep uit Leonie's kookboek.

Ingrediënten (voor 1 persoon)
1 rode ui
1 teentje knoflook
olijfolie
150 gram gewassen verse spinazie
2 blokjes groentebouillon
10 verse muntblaadjes
1 avocado

Instructies
1. Snijd de ui en knoflook fijn en bak ze in olijfolie tot de ui glazig is.
2. Voeg de spinazie toe.
3. Als de spinazie geslonken is voeg je de bouillonblokjes en 2 glazen water toe.
4. Doe de muntblaadjes erbij en laat dit 10 minuten pruttelen (het mag niet koken!).
5. Snij de avocado in stukken en voeg toe aan de soep.
6. Pureer de soep met een staafmixer en je soep is klaar!

Ik hoop dat dit kerstdiner je heeft geinspireerd tot het maken van een bijzonder diner dat niet teveel moeite kost.

Ik wens jullie allemaal warme en ontspannen kerstdagen toe.
Ik zal volgende week wat foto's van de kerstmaaltijd delen op Facebook en Twitter. Tot gauw!

Liefs,
Jacolien

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like this blog? Sign up for the free JCLN Newsletter!

Pin It button on image hover